Svéd napot tartottak Wekerlén

Svéd napot tartottak Wekerlén

Kilencedik állomásához érkezett a Wekerlei Kultúrház nemzeteket, országokat, kultúrákat bemutató programsorozata. Svédországgal ismerkedhettek az érdeklődők szombaton.

 

Szabó Mária igazgató köszöntőjét követően Svédország magyarországi nagykövete mondott beszédet. Nicolas Trouvé dicsérte Wekerletelep és a Kós Károly tér szépségét, majd kitért a péntek este Párizsban történt eseményekre. Nem csupán a francia emberek tragédiája a terrortámadás,  a nyílt társadalmat zavarják, és akarják lerombolni a terroristák, ezért nem engedhetjük, hogy ők diktálják a jövőnk lépéseit – mondta a nagykövet, hangsúlyozva, hogy ennek legjobb módja, ha nyitottan, nyitott társadalomban élünk, ahol a családok, úgy, mint itt ma, együtt lehetnek. Ahol a szomszédok segítenek egymásnak, toleránsak egymással és az emberekkel. Mert mindannyian emberek vagyunk, mindannyian békében, biztonságban akarunk élni – zárta gondolatait.

Vinczek György alpolgármester is sajnálatát fejezte ki, azért, hogy a szép programot beárnyékolja a terrorcselekmény. Akkor viselkedünk helyesen, ha nem félemlít meg mindet egy ilyen akció, és nem adjuk fel az elveinket a nyitott társadalomról, világról – fogalmazott.

A városvezető méltatta Svédország gazdasági teljesítményét, természeti szépségeit, kulturális sokszínűségét, a nyitott társadalmat, amelyben az egyénre fókuszálnak a döntéshozók. Elmondta, a svéd, illetve a skandináv szociális modell elemei felfedezhetők a kispesti komplex, személyre szabott rendszerben is.

A kultúrház és a Skandináv Ház Alapítvány közös szervezésében megrendezett svéd nap a „Színes ceruzával a Föld körül – Svéd mesék nyomában” című gyermekrajzpályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitójával vette kezdetét. A pályázatra140 alkotás érkezett főképp kerületi iskolásoktól, a tizenegy díjazott a svéd nagykövettől vehette át az ajándékot.

A felnőtteket négy ismeretterjesztő előadás várta ezen a délutánon. Az ezeréves magyar-svéd kapcsolatokról Batár Zsolt Botond történész, idegenforgalmi szakíró mesélt. A svéd hétköznapokról Annus Ildikó, az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke munkatársa tartott előadást. A svéd filmművészetről Varga Balázs (ELTE Filmtudomány Tanszék), a svéd irodalomról Varga Veronika (Skandináv Ház Alapítvány) beszélt.

Az érdeklődők megismerkedhettek az alapítvány működésével, valamint a svéd továbbtanulási lehetőségekkel is. A gyerekeket kézműves foglalkozások várták: rénszarvas, Dala ló-kulcstartó és hűtőmágnes készítése, koboldműhely, valamint árnyjátékkészítés Pettsonnal és Findusszal. Volt játék és mese Pettsonnal, svéd ízek büféje, a Skandináv Ház standjánál pedig könyvvásár. Este az ABBA Sisters adott koncertet.

A színvonalas rendezvényt Kispest Önkormányzata, a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA), a General Press Könyvkiadó és az Ericsson támogatta, közreműködött az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke. 

forrás: http://uj.kispest.hu/hirek/4803-sved-napot-tartottak-wekerlen

Címkék: családi, ismeretterjesztés, svédország
Kapcsolódó programok
SVÉD NAP
SVÉD NAP
Kapcsolódó albumok
Svéd nap
Svéd nap